Regionsformand på pressemøde: Vi skal forebygge unødvendige indlæggelser

Presset på landets sygehuse vil stige henover vinteren, sagde formanden for Danske Regioner på pressemødet.

De danske hospitaler skal forberede sig på et øget pres henover vinteren, og patienter skal forberede sig på, at deres behandlinger kan blive udskudt.

Det slog formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), onsdag fast på et pressemøde i Spejlsalen på Christiansborg om coronasituationen i Danmark.

- Vi forbereder os på, at presset på vores sundhedsvæsen kan stige yderligere i den kommende tid, sagde Stephanie Lose.

Hun fortalte også, at man i sundhedsvæsenet er i en situation, hvor man prioriterer, og hvor mange patienter derfor vil opleve at få udskudt behandling.

- Det er ikke sådan, at hvis man bliver syg eller kommer ud for en ulykke, at vi så ikke kan hjælpe, slog regionsformanden dog også fast.

quote

Det er både på kort og på lang sigt en stor del af løsningen på vores problemer med kapaciteten - at vi undgår unødige indlæggelser.

Stephanie Lose, formand, Danske Regioner

Fokus på forebyggelse

Stephanie Lose roste personalet på de danske sygehuse for at udvise "stor kreativitet", når det kommer til at få enderne til at mødes.

Det sker for eksempel ved at udnytte flere faggrupper og omlægge arbejdsgange for at sikre, at de tilgængelige kompetencer bruges bedst muligt.

Men ifølge Stephanie Lose skal der nu lægges flere kræfter et andet sted.

Det bliver nemlig nødvendigt at gøre mere for at forebygge indlæggelser i videst muligt omfang.

- Vi er i dialog med de almene praksisser og med kommunerne om at forebygge så mange indlæggelser som muligt, sagde Stephanie Lose og tilføjede:

- Det er både på kort og på lang sigt en stor del af løsningen på vores problemer med kapaciteten - at vi undgår unødige indlæggelser.

quote

Coronapandemien gør, at det vil blive et problem hen over vinteren, hvorfor vi nu forhandler om en midlertidig coronavinterpakke, der skal afhjælpe det pres.

Christian Rabjerg Madsen, finansordfører, Socialdemokratiet

Corona-vinterpakke på vej

Stephanie Lose opfordrede på pressemødet også regeringen til at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om den "længe ventede" sundhedsaftale.

Tirsdag kom regeringen med udmeldingen om, at de i forbindelse med næste års finanslov går i gang med at forhandle en corona-vinterpakke, der skal hjælpe det danske sundhedsvæsen igennem de næste måneder.

- Vi anerkender, at sundhedsvæsenet er udsat for et betydeligt pres i øjeblikket. Coronapandemien gør, at det vil blive et problem hen over vinteren, hvorfor vi nu forhandler om en midlertidig coronavinterpakke, der skal afhjælpe det pres, sagde Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen til Berlingske.

Et presset system

TV 2 har tidligere afdækket, hvordan coronapandemien i kombination med efterveerne fra sygeplejerskestrejken har lagt et pres på det danske sundhedsvæsen.

Der er akut mangel på sygeplejersker i hele landet, og alene i Region Hovedstaden betyder det, at der mangler 263 sengepladser på hospitalerne svarende til 4-5 procent af sengene.

Samtidigt er antallet af indlagte med covid-19 steget til over 400 patienter, og Sundhedsstyrelsen meddelte i denne uge, at man er bekymret over udviklingen.

TV 2 besøgte søndag Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, som i de kommende måneder risikerer at blive så presset, at den ikke kan modtage de tids- og personalekrævende covid-19-patienter, der har behov for specialiseret lungebehandling.