80-årig på plejehjem debuterer som fantasyforfatter

Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pau Døssing har hele sit liv skrevet til skrivebordsskuffen, men et tilfældigt møde med sin tidligere gymnasielærer gav hende skubbet til at få sin første bog udgivet i en alder af 80 år.

Det er en af de største floskler, der er, men 80-årige Pau Døssing er et af beviserne på, at det aldrig er for sent at udleve sin drøm.

Efter et langt liv som folkeskolelærer, hotelejer, restauratør og meget mere er hun flyttet på Ansager Plejecenter med sin mand Per Døssing, da han har behov for ekstra hjælp i hverdagen.

Her har hun formået at udleve en af sine helt store drømme, for i sit livs efterår har hun endelig fået sin debut som fantasyforfatter.

- Jeg har altid været i gang med at skrive på en eller anden bog, og når den så var færdig, så har jeg tænkt, at den ikke var god nok, fortæller Pau Døssing og fortsætter:

- Efter at have kigget på dem i noget tid har jeg altid smidt dem ud eller brændt dem. Det er sket fire gange, og det ærgrer mig selvfølgelig den dag i dag.

Sayakas Saga er 80-årige Pau Døssings debutroman og samtidig det første bind i en trilogi om hovedpersonen Sayaka. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Bogen, som nu er blevet Pau Døssings debutroman, hedder Sayakas Saga og handler om en ung kvinde, der på grund af dramatiske hændelser er på flugt med sin lillebror og må finde en måde at klare sig på i en barsk verden.

Det siger Bogfeber:

Julie Schuster Lapp, der er journalist på TV SYD og i otte år har drevet Instagramkontoen Bogfeber, hvor hun anmelder, diskuterer og fortæller om bøger, siger følgende om Sayakas Saga:

- Det sker meget sjældent, at man udgiver en debut, når man bor på plejehjem og er 80 år, som det er tilfældet med Pau. De fleste debutanter er noget yngre, fordi det er folk, der drømmer om at blive forfatter, så de har et langt liv foran sig med at skulle udgive bøger.

- Bogen er i fantasygenren, men den er det, vi kalder Low Fantasy men en verden, vi kan genkende os selv i, men med magiske elementer som eksempelvis den ulv, der følger dem, som vi ikke normalt ser i vores egen verden.

- Man kan godt mærke, at det er en 80-årig, der har skrevet den, da sproget er meget klassisk, og der er mange pauser, hvor det eksempelvis bliver forklaret, at de står op og får noget morgenmad. Det er noget man også ser i Tolkiens Ringenes Herrer og de mere klassiske børneeventyr som Junglebogen og Peter Pan. Så man kan godt se, at hun formentlig selv er vokset op med den slags litteratur.

- Selvom det er et forlag, hvor man selv er med til at betale for at få bogen udgivet, så ville de aldrig købe et manuskript, som ikke kan sælge, for det er det, de tjener deres penge på. Så at de siger ja til tre bøger, betyder at de kan se noget potentiale i det, som Pau har lavet.

- Jeg kan godt forstå, at de har set et potentiale i hende, for hun har tydeligvis forstand på at skrive, og hun har fundet et hul i bøgernes verden, hvor der har været plads til hendes litteratur, der på alle måder er lidt usædvanlig.

Møde med gymnasielærer blev afgørende

Længere nede ad gangen på selvsamme plejehjem i Ansager bor Pau Døssings tidligere dansklærer fra gymnasietiden, 93-årige Ruth Schlein Jensen.

Det var gensynet med netop sin gamle gymnasielærer, der blev afgørende for, at Pau Døssing i dag officielt kan kalde sig forfatter. 

- Hun undrede sig lidt over, at hun ikke var stødt på noget, jeg havde skrevet, fordi hun kunne huske, at jeg skrev meget, siger Pau Døssing og fortsætter:

- Jeg svarede hende, at jeg ikke synes, det, jeg laver, er så godt.

Selvom det er mere end 50 år siden, at Ruth Schlein Jensen (th.) havde Pau Døssing (tv.) til dansk på gymnasiet, så husker hun tydeligt, hvordan hun allerede dengang skrev meget. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Alligevel fortalte hun sin tidligere lærer, at hun lige var blevet færdig med en bog, og Ruth Schlein Jensen fik efter ønske om det lov til at læse den. Og hun havde et noget andet syn på kvaliteten af fortællingen. 

- Det er svært at sætte en finger på, hvad det præcis er, der gør det, men bogen er simpelthen bare så interessant og godt skrevet, siger Ruth Schlein Jensen.

- Allerede få dage efter hun havde lånt den, kom hun tilbage og påstod, at jeg bare måtte få den udgivet, fortæller Pau Døssing.

Og udgivet, det blev den. Men skal man tro Pau Døssing, så var den aldrig blevet det, hvis ikke hun havde fået det sidste skub. 

- Jeg er lykkelig over, at hun lyttede til mig og fik den udgivet, siger Ruth Schlein Jensen. 

Forlag gad ikke engang læse bogen

Når man som 80-årig helt ukendt forfatter skal have sin bog udgivet, så kan det godt være lidt op ad bakke, har Pau Døssing måttet konstatere. 

Efter at være blevet overtalt af sin tidligere dansklærer, sendte hun bogen til flere store forlag. Men bogen fik hun tilbage sammen med et indtryk af, at de dårligt nok havde kigget på den. 

- På følgesedlen stod der, at de på grund af corona havde fået så mange ungdomsbøger sendt ind, at de var ved at drukne i dem, fortæller Pau Døssing og fortsætter:

- Så vidste jeg godt, at de ikke havde læst min bog, for man skal ikke mere end ti sider ind, inden det går op for enhver, at der slet ikke er tale om en ungdomsbog.

Hør Pau Døssing læse højt fra sin debutroman Sayakas Saga. Video: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

I bogen er nogle voldsomme hændelser, der næppe egner sig for børn, ligesom budskabet i bogens tematikker om racisme og homoseksualitet retter sig mere mod et voksent publikum. 

- Med mine bøger vil jeg gerne fortælle, hvor hurtige vi er til at dømme folk, der ikke har den samme levevis, som vi selv har, siger hun og fortsætter:

- Vi er så overbevist i vores indre om, at det er det helt rigtige, vi gør, og det er det helt forkerte, de andre gør. Det synes jeg er lidt ærgerligt.

Penge op ad lommen

Pau Døssings tidligere gymnasielærer har været afgørende for bogens udgivelse på mere end én måde. 

For efter bogen var kommet retur fra de store forlag uden at blive udgivet, så blev Pau Døssing og Ruth Schlein Jensen enige om, at de måtte kigge andetsteds hen.

Dét andet sted blev Forlaget Mellemgaard, hvor Pau Døssing ved selv at lægge en del af finansieringen kunne få sin bog udgivet.

- Af forskellige årsager havde jeg ikke pengene, og så sagde Ruth, at hun gerne ville lægge ud for det, siger Pau Døssing og fortæller, at de i mellemtiden har fået ordnet det udestående.

Udover at skrive så ynder Pau Døssing også gerne at udtrykke sig gennem billedkunst. På væggen i hendes stue hænger et billede, hun selv har malet, som forlaget har accepteret at bruge som forside på hendes debutroman. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Hos Forlaget Mellemgaard blev bogen læst af en redaktør, der så potentiale i den, og med forlagets korrekturlæsere, grafikere og markedsføringsfolk har de fået Sayakas Saga skudt ud over rampen og ind i på hylderne i bogforretningerne.

Og selvom man er 80 år gammel, som det er tilfældet med Pau Døssing, så kan der sagtens ligge en forfatterkarriere i kortene.

- Vi har udgivelser fra forfattere ned til 10 år og helt op til 100 år, og det er ikke unormalt, at de får deres debut hos os, og at de så senere hen havner på et af de større forlag, siger Kaj Sørensen, der er forlagschef ved Forlaget Mellemgaard.

Forlaget Mellemgaard ønsker ikke at oplyse salgstallene for Sayakas Saga.

Har prøvet det hele - på nær døden

Pau Døssings debutroman er den første i en trilogi på tre i sagaen om hovedpersonen Sayaka. Og forfatteren er allerede godt i gang med det næste bind i serien.

Det er ved skrivebordet her i soveværelset på plejehjemmet i Ansager, at Pau Døssing skriver på de næste bind i trilogien om Sayaka. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Hun har en klar plan i hovedet for, hvordan de næste bind skal se ud, men særligt én ting er hun stadig ikke klar over - slutningen.

- Om jeg ved, om hun dør? Nej, jeg aner det ikke. Men jeg kan til gængæld sige, at jeg har prøvet alle tingene selv på nær at dø, så måske dør hun ikke, fordi jeg ikke ved, hvordan det er, slutter Pau Døssing.

Du kan nå det endnu - her er der ledige studiepladser

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udgivet

Knapt 10.000 kvalificerede ansøgere kom ikke ind på drømmeuddannelsen i første omgang. Men der er stadig masser af muligheder for at komme i gang med en uddannelse i år.

4.727 kommende studerende fik ved midnat svar på, at de var kommet ind på en af de ni videregående uddannelsesinstitutioner i Syd- og Sønderjylland.

Det svarer til 7,7 procent af det samlede optag på videregående uddannelser i Danmark.

Men det betyder også, at der er gode muligheder for at komme i gang med en attraktiv uddannelse efter sommerferien. Også selvom snittet viste sig ikke at være nok til drømmeuddannelsen.

Der er nemlig masser af ledige pladser på en lang række uddannelser her i landsdelen.

Hvis du klikker ind på uddannelsesinstitutionerne nedenfor, kan du se, hvilke uddannelser, der er at vælge imellem.

Syddansk Universitet

Biblioteksvidenskab, it og kommunikation, Kolding, Studiestart: sommerstart

Digital design med interaktionsstudier og IT, Kolding, Studiestart: sommerstart

Designkultur med mode og erhvervsøkonomi, Kolding, Studiestart: sommerstart

Designkultur med rum og æstetik, Kolding, Studiestart: sommerstart

International virksomhedskommunikation i engelsk, Kolding, Studiestart: sommerstart

Erhvervsøkonomi, HA, Kolding, Studiestart: sommerstart

International erhvervsøkonomi med fremmedsprog, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Erhvervsøkonomi, HA, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionshøjskolen UC Syddanmark

Professionsbachelor, ergoterapeut, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, ernæring og sundhed, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Haderslev, E-læring, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, fysioterapeut, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, fysioterapeut, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, offentlig administration, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Kolding, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, pædagog, Aabenraa, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Aabenraa, Studiestart: vinterstart

Professionsbachelor, pædagog, Tønder, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Esbjerg Ø, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Esbjerg Ø, E-læring, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Aabenraa, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Aabenraa, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Aabenraa, E-læring, Studiestart: vinterstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Esbjerg Ø, Studiestart: sommer- og vinterstart

Laborant, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Sundhedsadministrativ koordinator, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Sundhedsadministrativ koordinator, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Jelling, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Jelling, E-læring, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Jelling, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Vejle, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Vejle, Studiestart: vinterstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Vejle, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Vejle, Studiestart: vinterstart

Automationsteknolog, Fredericia, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Vejle, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Vejle, Studiestart: vinterstart

Handelsøkonom, Vejle, Studiestart: sommerstart

Installatør, stærkstrøm, Vejle, Studiestart: sommerstart

Service- og oplevelsesøkonom, Vejle, Studiestart: sommerstart

Sundhedsadministrativ koordinator, Vejle, Studiestart: sommerstart

Professionshøjskolen VIA University College

Professionsbachelor i protese- og ortoseteknologi, Horsens, Studiestart: sommerstart

Bygningskonstruktør, professionsbachelor i bygningskonstruktion, Horsens, Studiestart: sommer- og vinterstart

Diplomingeniør, byggeri og anlæg, Horsens, Studiestart: sommer- og vinterstart

Diplomingeniør, softwareteknologi, Horsens, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, maskinteknologi, Horsens, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, maskinteknologi, Horsens, E-læring, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, produktion (produktionsteknik), Horsens, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Horsens, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Horsens, Studiestart: sommer- og vinterstart

Produktionsteknolog, Horsens, Studiestart: sommerstart

Kort- og landmålingstekniker, Horsens, Studiestart: sommerstart

Fredericia Maskinmesterskole

Professionsbachelor, maskinmester, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, maskinmester, Esbjerg, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, maskinmester, Fredericia, Studiestart: sommer- og vinterstart

IBA Erhvervsakademi Kolding

Professionsbachelor, finans, Kolding, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, it-arkitektur, Kolding, Studiestart: sommerstart

Finansøkonom, Kolding, Studiestart: sommerstart

Finansøkonom, Kolding, E-læring, Studiestart: sommerstart

Financial controller, Kolding, Studiestart: sommerstart

Markedsføringsøkonom, Kolding, Studiestart: sommerstart

Markedsføringsøkonom, Kolding, E-læring, Studiestart: sommerstart

Multimediedesigner, Kolding, Studiestart: sommerstart

Produktionsteknolog, Kolding, Studiestart: sommerstart

Erhvervsakademi SydVest

Bygningskonstruktør, professionsbachelor i bygningskonstruktion, Esbjerg, Studiestart: sommer- og vinterstart

Bygningskonstruktør, professionsbachelor i bygningskonstruktion, Esbjerg, E-læring, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, finans, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, finans, Esbjerg, E-læring, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Tønder, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Driftsteknolog - Offshore, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Driftsteknolog - Offshore, Esbjerg, E-læring, Studiestart: sommerstart

Finansøkonom, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Finansøkonom, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Markedsføringsøkonom, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Markedsføringsøkonom, Esbjerg, E-læring, Studiestart: sommerstart

Multimediedesigner, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Multimediedesigner, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Produktionsteknolog, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Produktionsteknolog, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Service- og oplevelsesøkonom, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Service- og oplevelsesøkonom, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Erhvervsakademi Dania

Administrationsøkonom, Horsens, Studiestart: sommerstart

Handelsøkonom, Horsens, Studiestart: sommerstart

Ålborg Universitet

Bachelor of Science (BSc) in Engineering (Applied Industrial Electronics), Esbjerg, Study start: Summer start

Teknisk videnskab (civilingeniør) Energi, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Bachelor of Science (BSc) in Engineering (Chemical Engineering and Biotechnology), Esbjerg, Study start: Summer start

Diplomingeniør, kemi- og bioteknologi, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, byggeri og anlæg, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, bæredygtig energiteknik, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, maskinteknik, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

OL-håb sov over sig og missede frokost med kongeparret

Udgivet

Bokseren mødtes dog allerede med kongeparret, da de ankom til OL-lejren.

Når man er til OL skal man være fokuseret og klar, og så skal man huske at restitutere.

Men det blev måske lige i overkanten for den 22-årige bokser, Nikolaj Terteryan, der missede en frokost med kong Frederik og dronning Mary, fordi han sov over sig på sit hotelværelse, fortæller han.

-  Vi skulle have spist frokost med dem tidligere i dag, men jeg sov desværre over mig. Det må blive til næste OL, siger han og griner.

Bokseren har dog haft æren før af at møde kongeparret. Allerede få timer inden frokosten var parret forbi OL-lejren, hvor han hilste på dem.

- Det var hyggeligt nok, at de kom forbi. Jeg har også mødt dem før, men at møde særligt Kong Frederik nu som konge, dét var specielt, fortæller han.

Du kan se dokumentaren om boksebrødrene Nikolaj Terteryan og hans tvilling Sebastian Terteryan i deres forsøg på at kvalificere sig til OL.

Sebastian (th.) og Nikolaj Terteryan (tv.) er tvillinger og sønner af en amerikansk landsholdsbokser, der flyttede til Danmark.

Modstandere kommer ikke med noget særligt

Nikolaj Terteryan er den første bokser i 12 år, der har kvalificeret sig til OL. Han stiller op i en mellemvægtsklasse.

Han er netop gået videre uden kamp i første runde ved lodtrækning, så han er direkte i 1/8 finalerne. Her skal han enten møde franskmanden Makan Traore eller ireren Aidan Walsh.

-  Irlænderen fik bronze i Tokyo, men han kommer ikke med noget særligt, så ham er jeg ikke usikker på. Franskmanden er jeg heller ikke nervøs for, siger danskeren.

Nikolai Terteryan med guldmedaljen til European Games 2024 i Krakow. Med guldmedaljen sikrede han sig samtidig en kvalificering til OL 2024 i Paris. Foto: EOC

Han forklarer, at han tager én kamp ad gangen, men han ser frem til kvartfinalen, hvor han kan møde den regerende verdensmester fra Uzbekistan.

- Ville gerne have mødt en anden modstander, men jeg er klar til at møde ham og dér skal jeg bare præstere. Det er kampen om medaljer. Jeg har slået nogen navne han har tabt til, så jeg synes mine chancer er gode.  

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com