Oversigt

Bortopereret hjertestarter kostede afdød angriber livet

Den tidligere Vejle-angriber Raphael Dwamena havde før sin død i sidste uge fået bortopereret en hjertestarter. Det skriver mediet The Athletic, som har talt med flere personer fra ghaneserens omgangskreds.

Allerede i 2017 viste problemerne med Dwamenas hjerte sig, da han ikke bestod et lægetjek i den engelske klub Brighton.

Og da han var på kontrakt hos Vejle i 2020, forbød klubben ham at spille, fordi en hjertemåling viste for høje grænseværdier.

Inden skiftet til Vejle havde han samme år fået indopereret en hjertestarter. Det kaldes også en ICD-enhed og er en avanceret pacemaker. Christian Eriksen fik en lignende, efter at han kollapsede i EM-kampen mod Finland i 2021.

Efter afskeden med Vejle kom Raphael Dwamena til østrigske Blau-Weiß Linz, hvor han kollapsede i en pokalkamp.

I 2022 valgte han at få fjernet hjertestarteren, og ifølge kardiologen Antonio Asso, som i sin tid indopererede den, kostede det den talentfulde angriber livet.

Han faldt om i en kamp for den albanske klub KF Egnatia og var død, før han nåede hospitalet.

- Det, der skete lørdag i sidste uge, var desværre let at forudse. For to år siden blev han ramt af ventrikulær fibrillering. Men heldigvis blev han genoplivet af den indopererede hjertestarter.

- Han bad senere om at få enheden taget ud, og da han i sidste uge oplevede en ondartet rytmeforstyrrelse, var hjertestarteren ikke i hans bryst, forklarer kardiologen til The Athletic.

Ifølge lægen og den tidligere holdkammerat Pius Grabher var det Raphael Dwamenas helt eget valg.

- For to år siden fortalte han mig, at han ville have hjertestarteren ud, fordi det var Guds plan. Han tog den ud, og det var mod lægens råd, beretter Grabher.

Dwamena, der blev 28 år, nåede at spille seks kampe for Vejle. Det blev også til otte landskampe for Ghana.

Da han døde, var han topscorer i den albanske liga.