Oversigt

Dyrepark overrasket over familieforøgelse

To nye kæmpeodder-unger er højst overraskende kommet til verden i Givskud Zoo.

Det er parkens avlspar Rio og Parana, som er forældre til de nyfødte unger, der blev født nytårsaftensdag 2023, skriver dyreparken i en pressemeddelelse.

Parret fik deres første kuld unger i maj. Derfor var det ikke ventet, at der allerede nu ville komme nye unger til.

- Der er kun godt syv måneder mellem de to fødsler, hvilket er til den korte side, men det er dog ikke unormalt for kæmpeoddere i dyreparker, forklarer kurator og biolog i Givskud Zoo, Kim Skalborg Simonsen.

Meget sårbare

Normalt plejer kæmpeoddere at udvise en særlig adfærd, når der er unger i vente. Men det har der heller ikke været noget af.

- Vi må sige, at det var lidt uventet, for kæmpeodderne viste ikke mange tegn på, at der var unger på vej. Vi ser ofte parringer eller speciel adfærd op til en fødsel. Men ikke denne gang, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

Han glæder sig over de to nye medlemmer af kæmpeodderfamilien, men det er bestemt ingen selvfølge, at de overlever, da de ifølge biologen er meget sårbare.

Derfor handler det om at give det nybagte forældrepar de bedste betingelser - og det betyder lige nu, at familien får lov til at være i fred.

- Ro er nemlig meget vigtigt for en odderfamilie med små unger. Af samme grund har vi nu lukket kæmpeoddernes anlæg af, så der er mindst mulig aktivitet der i de kommende uger, siger Kim Skalborg Simonsen.