Biskop: - Vi lukker ikke kirkerne

Det er stadig uklart, hvordan tirsdagens stramning af coronarestriktionerne vil påvirke kirkerne, der venter på nyt fra Kirkeministeriet.

Der er fuld gang i mødeaktiviteterne i Folkekirken disse dage. Siden statsministeren præsenterede endnu en omgang skærpede coronaretningslinjer, har man ventet på at modtage opdaterede regler for, hvordan man fremover kan holde gudstjenester, bryllupper og begravelser i kirken.

quote

Nu har den her coronasmitte været her i ni måneder, og kirkerne har ikke været lukkede. Og det bliver de heller ikke nu.

Elof Westergaard, biskop i Ribe Stift.

- Vi har holdt bispemøder i går og i dag. Og vi har møde endnu en gang senere i dag. Så der køres på højtryk alle steder, fortæller Elof Westergaard, der er biskop i Ribe Stift.

Kirkeministeriets pressetjeneste oplyser til TV SYD, at de forventer, at de opdaterede retningslinjer bliver færdige allerede onsdag. Når de kommer, vil det stå mere klart, hvordan der kan afholdes gudstjenester, dåb, vielser og ikke mindst begravelser. Men biskoppen regner ikke med, at kirkerne skal lukke.

- Nu har den her coronasmitte været her i ni måneder, og kirkerne har ikke været lukkede. Og det bliver de heller ikke nu, siger Elof Westergaard, der er biskop i Ribe Stift.

Gælder om at være omstillingsparat

Dagen efter statsministerens udmelding om øgede coronarestriktioner er det forsat reglerne fra den 23. december, som fungerer som grundlag for de kirkelige handlinger i coronatiden.

- Indtil vi får klar besked om de ændringer, som jeg forventer kommer snart, så gør vi en stor indsats for at bruge tiden at understøtte de enkelt sogne og hjælpe dem med at blive klar til at fungere under de nye præmisser, siger Elof Westergaard.

Retningslinjer for corona-håndtering i folkekirken og andre trossamfund fra d. 23. december

Hvis folkekirken eller andre trossamfund skal afholde arrangementer, så skal de overholde kirkeministeriets retningslinjer. De blev sidst opdateret den 23. december. 

  • Indendørs forsamlinger må højst vare 45-50 minutter. 

  • Der gøres effektivt rent og luftes ud mellem hver gudstjeneste eller aktivitet indendørs.

  • Der skal være minimum fire kvadratmeter per besøgende. Hvis man sidder ned, skal der være to kvadratmeter per besøgende. 

  • Samtidig opfordrer kirkeministeriet til at finde alternativer til fællessang, som f.eks. at kun koret synger. Hvis der skal synges, anbefaler kirkeministeriet at holde mere end to meters afstand. 

  • Der skal være mulighed for håndvask eller afspritning af hænder, og der skal være tilgængelig information om coronarestriktionerne og opfordringen til at blive hjemme, hvis man har symptomer. 


Kilde: Kirkeministeriet

Et er at modtage de nye retningslinjer, og noget andet bliver at løse de kirkelige opgaver inden for begrænsningerne.

- Jeg sidder for eksempel lige nu og overvejer sammen med en kollega, hvordan vi gør, hvis gudstjenesterne kun må være 20-30 minutter lange. Hvad er det så, den enkelt gudstjeneste skal indeholde, og hvordan skaber vi den bedste kommunikation ud fra de ændringer, som nu kommer, siger Elof Westergaard.

Kirken har en særlig plads

Mens biskoppen har et øje stift rettet mod opdateringen af retningslinjerne, så er det andet stærkt fokuseret på den særlige rolle, som kirken har i netop coronatiderne.

quote

Lige som vi kan hente brød i Netto, så skal der også være mulighed for at kunne få åndelig føde.

Elof Westergaard, biskop i Ribe Stift.

- Vi har som kirke et dobbelt hensyn at varetage. For det første skal vi ikke være med til at øge smitterisikoen, så vi skal være solidariske med det folk, vi er kirke for. Men samtidig har vi en betroet opgave i det at være kirke. I at være rum for de kirkelige handlinger såsom begravelser, bryllupper og barnedåb, men det er samtidig vigtigt at kunne komme med evangeliets trøst i den nuværende situation, siger Elof Westergaard.

Selvom andre arrangementer, hvor mennesker mødes, bliver aflyst, så skal kirken fortsat stå til rådighed, mener biskoppen.

- Ligesom vi kan hente brød i Netto, eller hvor vi nu køber det henne. Så skal der også være mulighed for at kunne få åndelig føde. Og det ansvar skal vi også leve op til, mener Elof Westergaard.