Formand for skoleledere: - Vi er klar til at modtage elever

Efter dagens pressemøde om skoleelevers tilbagevenden, melder formand for de lokale skoleledere klar til at tage imod børnene i Haderslev Kommune.

På Erlev Skole vender 335 børn fra 0.-6. klasse tilbage i skole efter juleferien i morgen onsdag. Skoleleder og formand for den lokale skolelederforening i Haderslev Kommune, Karsten Rudbeck Jessen, melder klar til at tage imod børnene.

Og han glæder sig. Det gør han, selvom skolen ligger i Haderslev Kommune, som mandag havde det næsthøjeste incidenstal i Syd- og Sønderjylland med 1.529 smittede per 100.000 indbyggere. Men det vækker ikke bekymring hos Karsten Rudbeck Jessen.

Skoleleder Karsten Rudbeck Jessen fra Erlev Skole glæder sig til at se eleverne onsdag - trods risiko for smittestigning.
Skoleleder Karsten Rudbeck Jessen fra Erlev Skole glæder sig til at se eleverne onsdag - trods risiko for smittestigning.

- De fleste børn trives bedst i hverdagen

- Vi har en forpligtigelse til, at børnene er i trivsel. Og for deres mentale sundhed er det at komme i skole og have en normal hverdag helt klart at foretrække og rigtig godt for langt de fleste børn. Det er der slet ingen tvivl om, siger skolelederen til TV SYD lige efter dagens pressemøde. 

På pressemødet fremlagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil samt repræsentanter for sundhedsmyndighederne de tiltag, myndighederne har lavet for en sikker tilbagevenden til skolerne for børn og voksne.

Øget fokus på hygiejne

De primære værktøjer, skolerne skal tage i brug nu, er øget fokus på hygiejnen, børnene skal blive i de samme klasser så vidt muligt, og så skal de helst holde frikvarter klassevis - og de skal ud i frikvarterene, så der kan luftes godt ud i klasseværelserne.

- Vi er klar til at lave disse opdelinger og afgrænsninger her på skolen. Jeg kan godt se, at nogle skoler måske bliver udfordret på den del. Men vi har alle erfaringer at trække på fra sidste år, hvor der var flere restriktioner end nu, siger Karsten Rudbeck Jessen. 

Han har dog en bekymring - følger der penge med til at klare de ekstra opgaver for skolerne?

- Jeg har endnu ikke hørt, om vi får et økonomisk tilskud til den øgede rengøring, som myndighederne opfordrer til. For hvis vi skal klare den del indenfor de eksisterende rammer, kan det udfordre os, siger han.

Kviktest en del af værktøjskassen 

Selvom sundhedsmyndighederne ikke er bekymrede for at sende børnene tilbage i skole - trods udsigten til øget smittespredning i samfundet - så er pandemien ikke overstået og kræver fortsat øget fokus for at begrænse smitteudbredelsen. Et af de andre værktøjer i smittebekæmpelseskassen er som noget nyt kviktest til hjemmebrug for alle folkeskoleelever.

Her udleverer Erlev Skole i dag tirsdag kviktests til alle skolens cirka 335 børn. De skal bruges til to ugentlige tests af alle elever fra 1. klasse og op samt de ansatte på skolen.

Ugentlige hjemmetests kan ifølge sundhedsmyndighederne være med til dæmpe smitten med 25-50 procent.


- Målet med testene er at lægge en yderligere smittedæmpende foranstaltning ind. Der har vi tidligere vurderet, at man kan mindske smitten på skoler med mellem 25-50 procent ved at lave to ugentlige antigentests blandt børnene, oplyser Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut på pressemødet.

Hvis en kviktest viser, man er positiv for covid-19 smitte, skal man få lavet en PCR-test. Børn med smitte må ikke komme i skole - det gælder også, hvis man har symptomer for forkølelse eller influenza, siger sundhedsmyndighederne på dagens pressemøde.

Forberedt på øget smitte på Erlev Skole

På Erlev Skole glæder de sig til at se børnene i skole igen - også selvom de ved, at flere børn og voksne vil blive syge af coronavirus.

- Vi vil gerne have en hverdag så almindelig som muligt, og vi er forberedte på, at der kommer meget sygdom de kommende måneder. Vi tester og tester og udleverer kviktests, og det er det eneste, vi kan gøre, og så må vi se, hvordan det udvikler sig, siger Karsten Rudbeck Jessen.

Vacciner til børn mellem 5 og11 år

Myndighederne opfordrer fortsat til, at man som forældre lader sine børn mellem 5 og 11 år vaccinere mod coronavirus. 

- Det er rigtigt, at vaccinen ikke beskytter ligeså godt mod videre smitte med Omikron som med Delta, men det betyder ikke, at den ikke beskytter. Den giver beskyttelse. Så ved at vaccinere børnene kan vi beskytte dem mod at blive smittet og mod at give smitten videre, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

Den grundige forklaring for anbefalingen af vaccination af de 5 til 11-årige kan findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.