Turister sendes hjem, men handlende er velkomne syd for grænsen

I dag trådte en række nye restriktioner i kraft i den tyske delstat Slesvig-Holsten. Udenrigsministeriet fraråder fortsat, at man rejser til Tyskland, hvis ikke man har et anerkendelsesværdigt formål.

Det er stadig muligt at handle syd for grænsen. Og fra Flensborgs side bliver de danske kunder budt ”herzlich wilkommen”.

- Det er i hvert fald uproblematisk, hvis man kommer ned for at handle. Alle dem, der skal til Flensborg og købe ind, det er selvfølgelig stadigvæk gerne set, siger pressetalsmand for Flensborg kommune, Clemens Teschendorf.

Clemens Teschendorf fortæller, at butikkerne stadig holder åbent i Slesvig-Holsten.
Clemens Teschendorf fortæller, at butikkerne stadig holder åbent i Slesvig-Holsten.
Foto: Alexander Aagard

Clemens Teschendorf påpeger dog, at man skal være opmærksom på, at det danske Udenrigsministerium anbefaler at undgå alle ikke-nødvendige rejser til delstaten. Hvis man alligevel rejser dertil, opfordres man kraftigt til at blive testet og gå i 14 dages isolation, når man kommer hjem.

Grænsehandlen og øvrige butikker får fortsat lov at holde åbent, så økonomien holdes i gang, fortæller Clemens Teschendorf.

- Det at handle, det er noget, som man gør ved at gå ind og købe noget, og så går man ud igen. Det er ikke noget, hvor større grupper står eller sidder sammen, siger han.

quote

At mindske den sociale kontakt er virkelig svær. Men jeg ville ikke kunne fortælle politikerne, hvad de ellers skulle gøre.

Thomas Heilos, Flensborg

Sociale aktiviter lukkes

Regeringen i Slesvig-Holsten forsøger at lukke alle sociale aktiviter ned, og derfor har man valgt, at alle barer, restauranter, museer, svømmehaller, fitnesscentre osv. skal lukke.

For Ali Tulats indiske restaurant i Flensborg betyder det, at restauranten kun kan levere takeaway, ligesom mange danske restauranter gjorde det under nedlukningen af Danmark i foråret. Han siger, at det ikke er et problem at lukke ned. 

- Når det er sådan, det er, så er det sådan, det er. Corona er overalt i verden.

Ali Tulat er indehaver af  Shalimar restaurant i Flensborg.
Ali Tulat er indehaver af  Shalimar restaurant i Flensborg.
Foto: Alexander Aagard

Hotellerne i delstaten lukker også for alle turister fra i dag. Det betyder, at alle, der er indlogeret på et hotel, har måttet forlade hotellet mandag. Det gælder dog ikke for turister på øerne, der har forskellige frister frem mod torsdag.

TV SYD forsøgte i dag at få en kommentar fra en af de mange hotelejere i Flensborg. Ingen af ville udtale sig til os – en af forklaringerne lød på, at de gerne ville have helt styr på, hvad de nye restriktioner betyder for dem, før de udtaler sig.

På gaden i Flensborg tager de restriktionerne med ro.

- Vi er ikke i lockdown. Lad os kalde det en lille lockdown, siger Michael fra Hamborg.

Thomas Heilos, der bor i Flensborg, har heller ikke en bedre løsning end den, som er truffet af delstatsregeringen. 

Thomas Heilos kommer til at leve under de nye restriktioner som beboer i Flensborg.
Thomas Heilos kommer til at leve under de nye restriktioner som beboer i Flensborg.
Foto: Alexander Aagaard

- At mindske den sociale kontakt er virkelig svær. Men jeg ville ikke kunne fortælle politikerne, hvad de ellers skulle gøre, lyder det fra ham.