Esbjerg vil have flere internationale studerende
Sydvestjylland lider under akutte rekrutteringsudfordringer, og det har betydelige konsekvenser for regionens arbejdsmarked og virksomhedernes vækstmuligheder.
Det viser en ny rapport, som er udarbejdet af Education Esbjerg i samarbejde med Epinion.
Problemet skal løses ved at optage flere internationale studerende på de korte og mellemlange uddannelser i Esbjerg - og dét er netop pointen, når Education Esbjerg får foretræde ved Uddannelses- og Forskningsudvalget på Christiansborg tirsdag.
Udfordringen er bare, at der på baggrund af en politisk aftale fra 2021 om at reducere SU-udgifter til udenlandske studerende er sat et loft på antallet af engelsksprogede studiepladser.
- Der er stor efterspørgsel blandt internationale studerende til de engelsksprogede uddannelser i Esbjerg, og vi har brug for dem, hvis vi skal løse vores akutte rekrutteringsudfordringer, der særligt rammer IT-sektoren i og omkring Esbjerg, siger Lone Saaby, der er direktør ved Education Esbjerg til TV SYD.
Den tidligere nævnte rapport fremhæver da også, at der er et kritisk behov for IT-fagligheder, og at der er en stærk stigning i jobopslag inden for IT-branchen, der overstiger landsgennemsnittet. Derfor er netop de internationale studerende også en oplagt løsning, hvis man skal komme de udfordringer til livs.
Hvorfor kan I ikke optage danske studerende?
- Der er meget ringe søgning til de tekniske uddannelser blandt danske studerende, hvor vi modsat kan se, at der er mange internationale studerende, som søger uddannelserne i Esbjerg, også som førsteprioritet. Vi må bare ikke uddanne tilstrækkeligt mange af dem.
Regeringen har sat en reform af SU-loven på lovprogrammet i februar næste år, men ifølge Lone Saaby og Education Esbjerg, skal der tages fat hurtigst muligt.
- Vores udfordring er meget akut, og derfor håber vi at kunne åbne for en kattelem, så vi allerede kan imødekomme nogle af de rekrutteringsmæssige udfordringer i 2024. Som det ser ud lige nu, risikerer vi at bremse den grønne omstilling, fordi der mangler IT-kompetencer i vindmølleindustrien – og her ville flere internationale studerende kunne hjælpe lige nu og her, siger Lone Saaby.