Samtlige Esbjerg fB-ejeres seks klubber klarer sig dårligt

Flere og flere fodboldklubber bliver solgt til udenlandske rigmænd, men erfaringerne er meget blandede. Fodboldjournalist forventer flere opkøb.

Esbjerg fB har været gennem en voldsom nedtur, siden fodboldklubben blev overtaget af den amerikanske investorkreds Pacific Media Group (PMG). 

Den vestjyske traditionsklub risikerer at rykke ned i 2. division, og det er en stor overraskelse for de fleste.

Før sæsonen havde Danske Spil endda Esbjerg som favorit til at rykke op i Superligaen. Men det er gået skidt på vestkysten, præcis som i investorernes andre klubber.

Investorkredsen er også involveret i klubber i England, Frankrig, Belgien, Holland og Schweiz, og de har næsten alle fiasko, viser TV SYDs gennemgang.

Kun én af klubberne er ikke i nedrykningsfare, og flere af dem er langt under deres tidligere niveau.

quote

Det er ofte klubber i 1. division, der investeres i

Sebastian Stanbury, fodboldjournalist

Mere end hver tredje er solgt

Hele ni af de 24 bedste danske klubber er nu købt af udenlandske rigmænd. 

Det er Vejle Boldklub, Sønderjyske, FC Midtjylland og FC Nordsjælland i Superligaen samt Esbjerg, Helsingør, HB Køge, Fremad Amager og Jammerbugt i 1. division.

Der er gode grunde til interessen, siger fodboldjournalisten Sebastian Stanbury.

- Før kunne man eje en spiller, hvis man ville investere i fodbold, men det blev forbudt, så nu køber man klubber i stedet. Danmark er ret attraktiv, fordi de danske klubber er ret billige, og vi har en god talentudvikling, siger journalist for Tipsbladet og Mediano, Sebastian Stanbury, og fortsætter:

- Desuden er der relativt kort vej til Superliga og europæiske kampe, så det er ofte klubber i 1. division, der investeres i. De klubber er tit tilgængelige, for det er dyrt at drive en fodboldklub, og mange steder drømmer man om at få ny kapital ind.

quote

Skrækscenariet er jo, at det ikke er ejernes primære mål at bygge en fodboldklub op

Sebastian Stanbury, fodboldjournalist

Succes eller kaos

FC Midtjylland og FC Nordsjælland har haft størst succes efter opkøb. Andre steder går det galt såsom i Vendsyssel, der var ejet af et schweizisk selskab, som holdt op med at betale løn.

- Der vil blive opkøbt flere klubber, og det er intet problem i sig selv at få udenlandske ejere. Men man bør tænke sig godt om, inden man sælger. Det har man haft meget dårlige erfaringer med i klubber som Næstved, Fremad Amager og Jammerbugt, og indtil videre går det den forkerte vej med Esbjerg, siger Sebastian Stanbury.

Han stiller spørgsmålstegn ved nogle af ejernes motiver.

- Skrækscenariet er, at det ikke er ejernes primære mål at bygge en fodboldklub op. At målet er at flytte spillere rundt for at tjene penge på dem. Det kan være svært at se, hvornår det er målet. Men når Esbjergs ejere lejer seks spillere ud fra Barnsley til Esbjerg, og de så ikke er dygtige nok, så virker det ikke fordelagtigt hverken for spillere eller for klubber, siger han.

I galleriet herunder kan du se, hvordan det går de klubber, PMG har investeret i. Scroll igennem ved at klikke på pilene i siden eller swipe med fingeren, hvis du læser med på mobil.

Kriseramte klubber med potentiale

Fodbold-investorer går typisk efter klubber, som har et uforløst potentiale. 

De opkøbte klubber har typisk skabt gode resultater tidligere, men er nu i sportslig og økonomisk krise, så man kan overtage dem ret billigt. 

Desuden har de ofte stærke ungdomsafdelinger, så der er mulighed for at udvikle talenter til førsteholdet og til videresalg. 

Den beskrivelse passer blandt andet på Esbjerg og Vejle Boldklub.

Fiasko overalt

Onsdag købte Pacific Media Group ti procent af den tyske traditionsklub FC Kaiserslautern, og gruppen har også vist interesse for på et tidspunkt at købe sig ind i en klub i Skotland. 

Men sporene skræmmer, hvis man kigger på resultaterne i Danmark, England, Holland, Belgien, Frankrig og Schweiz. 

I sommeren 2021 var Barnsley FC tæt på at rykke op i Premier League for første gang siden 1998. Nu ligger klubben til nedrykning fra Englands næstbedste række, Championship.

Faktisk ville klubben allerede være næsten sikker på nedrykning, hvis ikke Derby var blevet fratrukket 21 point på grund af økonomisk kaos.

Så reelt er Barnsley det næstdårligste hold i rækken.

Nedtur for Nancy

Halvdelen af EfB’s ejerkreds overtog Barnsley FC i december 2017. Desuden står hele investorgruppen bag fire andre klubber.

AS Nancy er bedst kendt for klubikonet Michel Platini, som spillede der i mange år, men nu er glansen gået af klubben. 

Nancy ligger klart nummer sidst i Ligue 2 i Frankrig, og der skal et mindre mirakel til for at undgå nedrykning.

Det vil være første gang, siden klubben blev dannet i sin nuværende form i 1968. Sidste sæson blev klubben nummer otte i Ligue 2.

Historisk ringe i Holland

FC Den Bosch ligger nummer 13 i den næstbedste række i Holland, men heldigvis for klubben er der ingen nedrykning fra denne række. 

Investoren PMG overtog klubben i september 2021. 

Dengang var resultaterne middelmådige. Nu er de elendige med blot otte point i de seneste 15 kampe (per 24. marts 2022).

I Belgiens bedste række kæmper KV Oostende mod nedrykning. Klubben med kælenavnet De Kustboys er pt. nummer 14 ud af 18 hold. 

Det er en stor skuffelse, efter KV Oostende i sidste sæson blev nummer fem.

KV Oostende er ingen storklub, men har dog ligget i den bedste række, Jupiler Pro League, siden 2013. PMG overtog KV Oostende i april 2020.

Thun på dybt vand

Den schweiziske klub FC Thun klarer sig lidt bedre end de fem søsterklubber. 

FC Thun ligger nummer fem blandt de ti hold i den næstbedste række, Challenge League. Rækken er så jævnbyrdig, at FC Thun med en stærk slutspurt kan rykke op.

FC Thun er bedre vant med ti sæsoner i den bedste række fra 2010 til 2020, pokalfinale i 2019 og deltagelse i Champions League i 2005/06. Sidste sæson blev FC Thun nummer to i Challenge League.