Nyt folketingsår: Her er de tre emner, der får størst betydning for syd- og sønderjyderne

Corona, motorvejsudvidelser og pensionsreformen kommer til at spille hovedrollerne i diskussionerne på Christiansborg det næste år ifølge TV SYDs analytiker.

Nu åbner Folketinget for endnu et år, og det bliver et indholdsrigt år for syd- og sønderjyderne.

Flere politikere valgt ind i Syd- og Sønderjylland har allerede meldt, at udvidelse af motorvejen omkring Kolding, retten til tidlig pension og oprydningen af generationsforureningerne er nogle af de ting, de vil kæmpe for i løbet af det næste år.

Her kan du få overblikket over, hvilke beslutninger på Christiansborg der kommer til at have størst betydning for Syd- og Sønderjyderne det næste år ifølge Kim Dahl Nielsen, der er nyhedsredaktør på JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD.

1. Corona koster arbejdspladser

Det er desværre efterhånden et faktum, at mange virksomheder har det svært, mens corona bliver en mere og mere almindelig del af hverdagen. Det er noget, som særligt går ud over indbyggerne i vores landsdel, siger Kim Dahl Nielsen.

quote

Det betyder bare alfa og omega, om vi eksporterer nok - særligt i forhold til Tyskland, der banker derudaf. Corona har gjort det svært, og det koster arbejdspladser.

Kim Dahl Nielsen, nyhedsredaktør på JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD

- Vi er i Syd- og Sønderjylland i en sårbar situation, fordi vi er en del af produktions-Danmark. Det betyder bare alfa og omega, om vi eksporterer nok - særligt i forhold til Tyskland, der banker derudaf. Corona har gjort det svært, og det koster arbejdspladser. Derfor vil politikerne holde meget øje med, om erhvervslivet har det godt, og hvad man kan gøre ved det – specielt i Syd- og Sønderjylland, siger han.

Samtidig kan coronasituationen også betyde endnu en lukning af den dansk-tyske grænse, og udover at det vil sætte gang i en masse diskussioner blandt folketingspolitikerne, så kan det også få bægeret til at flyde over i EU.

- Kommissionen i EU er rigtig tæt på at åbne en sag mod Danmark, fordi vi har haft grænsekontrol siden 2016, som er i strid med vores aftaler med EU. Det øjeblik, hvor den sag bliver åbnet, så vil Dansk Folkeparti og en række andre partier fare i flint, og så bliver der nok at tale om på Christiansborg, siger Kim Dahl Nielsen.

2. Arne-pensionen skal sælges

Det er ikke et tilfælde, at bryggeriarbejderen Arne fra Mette Frederiksens kampagne for tidlig pension bor i Haderslev, ifølge Kim Dahl Nielsen. I Syd- og Sønderjylland er der flere, som vil nyde godt af, at pensionsreformen går igennem, i forhold til resten af landet. Om reformen bliver til noget, afhænger dog helt af, hvordan befolkningen har det med den.

quote

Det, de virkelig funderer over i Socialdemokratiet, er, om man nu har fået den solgt rigtigt.

Kim Dahl Nielsen, nyhedsredaktør på JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD

- Mette Frederiksen har spillet ud med den konkrete reform, og den kan hun måske bare gennemføre, fordi Socialdemokratiet står så godt i meningsmålingerne. Derfor kan hun groft sagt bare true med valg, hvis de andre partier ikke vil indgå et forlig. Men det, de virkelig funderer over i Socialdemokratiet, er, om man nu har fået den solgt rigtigt. For befolkningen skal også synes om reformen, for at den bliver en succes, og nogen synes stadig, at det er endnu en reform, som bare giver ekstra pensionsår til nogen, der i virkeligheden ikke har brug for det, siger han.

3. Slaget mellem motorveje, jernbaner og broer

En af de absolut største forhandlinger i det nye folketingsår bliver de kommende infrastrukturforhandlinger. Det gamle forlig er blevet skrottet, og nu er det op til transportminister Benny Engelbrecht (S) at få partierne til at blive enige om et nyt forlig, som skal indeholde alle planer for veje-, fly- og jernbaneudvidelser de næste ti år.

quote

Spørgsmålet er, hvilke ambitioner der faktisk bliver indfriet, for der mangler simpelthen penge til det.

Kim Dahl Nielsen, nyhedsredaktør på JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD

Politikerne kræver både, at den midtjyske motorvej, en ny togbro over Vejle Fjord, dobbeltspor på jernbanen mellem Tinglev og Padborg og meget mere kommer med i forliget. Problemet er bare, at der ikke er penge nok til det hele, siger Kim Dahl Nielsen.

- Det kommer til at have stor betydning for det syd- og sønderjyske område, for mange af projekterne er her hos os. Spørgsmålet er, hvilke ambitioner der faktisk bliver indfriet, for der mangler simpelthen penge til det. Næsten alle har lovet, at motorvejen bliver udvidet omkring Kolding, men den midtjyske motorvej – også kaldet hærvejsmotorvejen – spøger stadig, selvom de fleste politikere har aflyst den, siger han.

- Og så er der et drømmeprojekt som Als-Fyn broen, som også bliver nødt til at blive nævnt. Kort sagt vil alle politikere kæmpe for at få noget med i forliget fra deres eget område, men der er ikke mange penge at tage af, siger Kim Dahl Nielsen.