Krea Kongen: Sådan bygger du en hule

I denne uges udfordring i Krea Kongen skulle du bygge den fedeste hule. Her kommer vores ekspert, naturvejleder Thorke Østergaard, med tips og tricks til hulebyggeriet.

Denne uges udfordring i Krea Kongen lød på at bygge den fedeste hule. Den kunne enten bygges i skoven af grene, eller indenfor med puder, stole og tæpper.

Ugens ekspert var Thorke Østergaard, der er naturvejleder i Horsens Kommune.

Han bruger størstedelen af sin tid i naturen - både privat og i sit arbejde som naturvejleder, hvor han formidler sin viden om naturen til skolebørn i Horsens Kommune.

quote

Jeg synes, at det er vigtigt, at en hule er hyggelig og kreativ. Det skal være en leg at lave en hule, og det skal være sjovt. Der er ikke brug for vaterpas, når man laver huler.

Thorke Østergaard, naturvejleder, Horsens Kommune

Her har vi samlet Thorkes tips og trick til, hvordan du kan gribe hulebyggeriet an, hvis du gerne vil bygge en hule i skoven eller haven.

Sådan binder du knob

Hvis du bygger din hule uden for i haven eller i skoven, kan det være brugbart at kende forskellige knob, hvis du skal binde grene sammen. Thorke Østergaard understreger, at man bør bruge snor af naturfibre, der kan nedbrydes i naturen, hvis man taber noget af snoren eller lader hulen stå.

Video: Line Haunstrup

Råbåndsknob

  • Råbåndsknobet fungerer godt, når du har to stykker tov, du gerne vil binde sammen. Det er et fladt knob, som er let at lære. Hvis der er meget træk på, så kan knobet være rigtig besværligt at få bundet op igen, men det kan holde til meste - også til din hule. 

Dobbelt halvstik

  • Et af de mest almindelig knob er et dobbelt halvstik. Det kan bruges som en afslutning, når man skal binde noget fast om en ting. Hvis man laver knobet ordentlig, så er princippet, at det 'låser' sig selv og på den måde ikke rykker sig.

Tømmerstik

  • Tømmerstikket er et meget let knob at lære, men det er stadig effektivt. Man bruger det, når man skal snøre ting sammen. 

Sådan bygger du en tipi

En af de klassiske huler, er en tipi. Den er enkel at gå til, hvis du har grene og lidt snor til rådighed. Her viser Thorke Østergaard en 'ottetalssnøring', som du skal bruge til at holde grene sammen i den kostruktion, der udgør tipien.

Video: Line Haunstrup

Slå dig løs - respektér naturen

Hvis du ønsker at bruge knobene ude i den fri natur til at bygge din hule, så skal du tænke over, hvordan du opfører dig i naturen. 

Der gælder nemlig særlige regler, hvis man vil bygge i naturen, siger Thorke Østergaard. 

- Man må ikke klippe grene af nåletræer. Heller ikke løvtræer, der er under ti meter høje. Så man skal have respekt for naturen, siger Thorke Østergaard. 

Byggereglement for huler i naturen

I princippet kræver hulebyggeri tilladelse fra grundejeren. I praksis behøver du ikke spørge om lov på Naturstyrelsens arealer, hvis du overholder tre regler:

  1. Tag hensyn til andre i skoven – træk hulen væk fra de store skovveje.
  2. Byg af naturen egne, forgængelige materialer. Søm, skruer, trykimprægneret træ, plastik og mursten hører ikke hjemme i skoven.
  3. Byg huler af træ, som allerede er fældet. Reglen lyder, at man kun må skære grene af løvtræer, som er højere end 10 meter. Men for det meste finder du nemt fældede træer og grene i skovbunden.

Kilde: Naturstyrelsen

Efter vi stillede udfordringen om at bygge den fedeste hule, har vi modtaget en masse fine billeder. Herunder kan du se de mange kreative bud på huler inde og ude. 

 

Herunder kan du se lørdagens udgave af Krea Kongen, hvor Thorke Østergaard også gav et par råd til hulebyggeriet.