Mindst tre storkeunger i Broderup

Ungerne i reden i Broderup er nu så store, at man kan se deres små grå hoveder stikke op over redekanten. Lørdag blev den tredje unge opdaget.

Der er mindst tre unger i reden i Broderup. Det er helt sikkert, siger Mogens Lange fra storkene.dk.

- Vi har i nogle dage vidst, at der var to unger, men i går lørdag blev den tredje unge set stikke sit lille grå hoved over redekanten, forklarer storkeeksperten.

Billederne er taget gennem en kikkert af familien på gården, hvor reden står. Der er endnu ikke et billede med alle tre unger.
Billederne er taget gennem en kikkert af familien på gården, hvor reden står. Der er endnu ikke et billede med alle tre unger.
Foto: Maria Jacobsen

Broderup: En succes

Mogens Lange er mere end tilfreds med antallet af unger:

- Da parret med stor sandsynlighed er meget unge, så er vi mere end tilfredse med, at vi nu kan se tre unger i reden. Det er flere end, end vi har turdet håbe på.

Den første unge er klækket omkring den 9. juni, og så den ældste er nu cirka 11 dage gammel. Om der kommer flere er endnu uvist:

- Altså der kan godt være en unge mere, vi endnu ikke har set, og hvis der er, så vil vi se den i løbet af få dage.

To små unger kan anes lige foran storkens næb.
To små unger kan anes lige foran storkens næb.
Foto: Maria Jacobsen

Skybrud generer ikke: - Regn giver mere føde

Søndag morgen er vejret skiftet fra bagende varmt og tørt til vådt og regnfuldt. Der har også været skybrud flere steder i Sønderjylland, men Mogens Lange er ikke bekymret for ungerne i de tre reder i det sønderjyske - tværtimod:

- Altså nu kommer regnen, og det giver i første omgange mere mad til storkene. Regnen får nemlig regnormene frem, og det er rigtig god føde for små storkeunger. 

Og regnen kommer i første omgang ikke til at genere storkene, mener Mogens Lange.

- De mindste unger i Rens og Broderup ligger under deres forældres beskyttende vinger. I Smedagerreden, har de to unger fået fjer, så de tager ikke skade af regnen og kan selv holde vandet fra kroppen og holde på varmen.

 Hvis der kommer meget regn de kommende uger, kan det blive kritisk for de mindste unger:

- Umiddelbart er storkene gearet til at kunne klare regnvejr - også over flere dage - men selvfølgelig kan de blive udfordret, hvis der kommer mange dage med skybrud, siger Mogens Lange.

Hvem, hvad, hvor: Her er de tre storkepar

Unge og ukendte storke-forældre

Storkeparret kom til Broderup den 25. april i år. Det er to ikke-ringmærkede storke, så derfor ved storkeforeningen ikke meget om dem. Men Mogens Lange formoder, at hunnen med stor sandsynlighed er genganger fra sidste år:

- Sidste år boede et ungt, tysk storkepar i reden i nogle uger. Hunnen, tror vi, kan være den samme som sidste år, for lige da den ankom, opførte den sig nemlig meget hjemmevant og hentede fisk, som familien på gården, hvor reden er, lægger ud, siger han.

Her kan du se kortet over storkerederne i Syd- og Sønderjylland, og hvor Broderup, Rens og Smedager ligger i forhold til hinanden.