Oversigt

Landmand afventer ny rapport om mulig CO2-afgift

Onsdag klokken 11 præsenteres en rapport med et bud på en CO2-afgift på landbrugs- og fødevareproduktionen i Danmark.

En rapport som formanden for landmandsforeningen Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen, der selv er landmand, har ventet længe på.

Rapporten, der er udarbejdet af det regeringsnedsatte Svarer-udvalg, har nemlig været længe undervejs, da den er blevet udskudt flere gange. 

Men nu er den så klar.

- Jeg håber, at rapporten siger, at Danmark ikke skal have en afgift på CO2, ellers bliver vi det eneste land i EU, der har, siger Jens Peter Aggesen.

Formanden frygter, at en ny CO2-afgift vil ødelægge konkurrencen for de danske landmænd, da danskerne muligvis vil begynde at spise udenlandske varer fremfor varer produceret af danske landmænd.

- Det ødelægger konkurrencen. Det gør ondt og er så uretfærdigt, at det ikke beskrives, siger Jens Peter Aggesen.

Landmanden skriver i en pressemeddelelse, at han ikke forstår, hvorfor man vil indføre en afgift, når ikke hele EU er med til det.

- En fast afgift på al CO2-udledning fra landbruget i Danmark vil betyde, at danskerne kommer til at spise udenlandske fødevarer. Fødevarer, der er produceret i lande, hvor der ikke er CO2-afgift på biologiske processer. Og så redder det ikke en dyt på den samlede udledning af klodens klimagasser, tværtimod, skriver han i pressemeddelelsen.

Ifølge Jens Peter Aggesen giver det ikke mening, når Danmark er af lille betydning i det store billede.

- Danmark udleder kun 0,1 procent af verdens CO2, så jeg forstår det ikke, siger Jens Peter Aggesen.