5 royale øjeblikke fra 2020: Dronningens runde fødselsdag blev fejret med coronahilsner

Selv om corona spændte ben for en del arrangementer i 2020, var der alligevel flere besøg fra royale gæster i vores landsdel i det forgangne år. Her er fem øjeblikke og begivenheder at se tilbage på.

1. Genforening blev til "igenforening"

Genforeningens 100 års jubilæum var fra årets begyndelse slået stort op med mere end 1.100 planlagte arrangementer landet over. Dronning Margrethe varslede allerede i sin nytårstale 2019, at hun havde planer om at aflægge besøg i Sønderjylland i forbindelse med genforeningsjubilæet.

- I tusindvis strømmede folk til fra hele landet for at opleve kong Christian 10. ride over grænsen på den hvide hest. Måske mange i dag kan føle, at det ligger fjernt, men spørg sønderjyderne: De ved, at dér vendte et blad sig i Danmarks historie. Det kan vi godt være bekendt at fejre, når årsdagen kommer, og det vil vi fejre, sagde Dronningen i sin tale den 31. december 2019.

Men det planlagte besøg i Sønderjylland fik coronaudbruddet i marts desværre sat en stopper for.

Før epidemiens indtog i Danmark nåede Dronning Margrethe dog at deltage i den første officielle fejring af genforeningsåret, som fandt sted på Det Kongelige Teater i København den 10. januar. Her overværede regenten i selskab med blandt andre flere sønderjyske borgmestre et gallashow, som bød på musikalske indslag fra 1920, ballet og andre kunstneriske indslag. TV SYDs udsendte medarbejder sendte i den forbindelse en reportage hjem fra den røde løber. Læs den her.

I alt blev mere end 800 genforeningsarrangementer aflyst eller udskudt til 2021, hvor sønderjyderne nu planlægger en ”igenforening 2021”. Dronningen har allerede meddelt, at hun vil deltage.

2. Fødselsdag med coronasang

Corona ødelagde desværre også den officielle fejring af en anden festlig begivenhed i den royale årskalender. Nemlig Dronning Margrethes 80 års fødselsdag i april. Men heldigvis var danskerne og ikke mindst sydjyderne klar på at fejre regentens store dag med afstand, sprit og fællessang. Gråsten Slotskor havde på initiativ af Tove Hansen fra Rinkenæs valgt at tage opstilling på trappen foran Gråsten Slot den 16. april. Sammen med mange andre danskere sang de fødselsdagssang for majestæten på slaget 12.

Tove Hansen og de syv andre pensionister havde 16. april taget opstilling på trappen i haven ved Gråsten Slot for at synge for dronningen.
Tove Hansen og de syv andre pensionister havde 16. april taget opstilling på trappen i haven ved Gråsten Slot for at synge for dronningen.
Foto: Nicolai Reinhold, TV SYD

Dronning Margrethe var tydeligt rørt over fællessangen, som var arrangeret i hele landet på hendes fødselsdag.

- Tak for sangen, det var virkelig en fantastisk oplevelse, det går lige til hjertet, sagde hun efterfølgende fra sin residens på Fredensborg Slot i Nordsjælland. Klik og hør Gråsten Slotskors fødselsdagssang for dronningen

3. Skadet kronprins indviede sygehus

Det var heldigvis ikke alle royale besøg i landsdelen, der blev coronaramt. Med venstre arm pakket godt ind i en slynge efter en skiulykke, ankom Kronprins Frederik den 20. februar til Aabenraa for at indvie det nye akutsygehus. 

Han var dermed ”klædt på til lejligheden”, som den veloplagte tronfølger selv formulerede det. Da snoren var klippet kunne kronprinsen tage de mange nye kvadratmeter sygehus til en værdi af 1,25 mia. kroner i øjesyn. Herunder en ny intensivafdeling med topmoderne gear. Det nye akutsygehus hører under Sygehus Sønderjylland, som også har afdelinger i Sønderborg og Tønder. Sygehus Sønderjylland har et optageområde på ca. 227.000 borgere. Læs mere om besøget her.

Kronprins Frederik klipper den røde snor på det nye akutsygehus i Aabenraa.
Kronprins Frederik klipper den røde snor på det nye akutsygehus i Aabenraa.

4. Royal køkkenhave for hele folket

Også Dronningen og hendes søster prinsesse Benedikte nåede i årets løb at aflægge besøg i Sønderjylland. Det skete i forbindelse med indvielsen af Den Kongelige Køkkenhave på Gråsten Slot den 24. juli. Tilbage i 2015 besluttede Sønderborg Kommune, at den gamle køkkenhave på Gråsten Slot skulle have et løft og efterfølgende åbnes for offentligheden. 

Køkkenhaven rummer urter, bærbuske, blomster og det særlige gråstenæbletræ. Nogle af afgrøderne står i væksthuse, som Dronningen her passerer.
Køkkenhaven rummer urter, bærbuske, blomster og det særlige gråstenæbletræ. Nogle af afgrøderne står i væksthuse, som Dronningen her passerer.

Ved indvielsen i juli kunne Dronningen endelig vandre en tur i den 7.500 kvadratmeter store køkkenhave, som nu både rummer urter, bærbuske, blomster og det særlige gråstenæbletræ. Siden Dronning Ingrids død havde køkkenhaven været en skygge af sig selv, men fremadrettet skal den passes af udsatte borgere fra Sønderborg Kommune og lære skoleklasser om vejen fra jord til bord. Læs mere om Dronningens besøg i køkkenhaven her.

5. 50 års-jubilar i Lillebælt

Selvom regnen silede ned den 21. oktober, var det en veloplagt kronprinsesse Mary, der repræsenterede kongefamilien til Den Nye Lillebæltsbros 50 års jubilæum. Trods elementernes rasen fik kronprinsessen mulighed for at betragte broen fra søsiden på en sejltur over Lillebælt fra Fyn til Jylland.

- Det har været en dejlig, men våd oplevelse, lød det fra kronprinsesse Mary til Den Nye Lillebæltsbros 50 års jubilæum.
- Det har været en dejlig, men våd oplevelse, lød det fra kronprinsesse Mary til Den Nye Lillebæltsbros 50 års jubilæum.

På turen fortalte museumsinspektør ved Middelfart Museum, Søren Lau Hermansen, anekdoter og historier om Lillebæltsbroen. Derpå gik det retur over broen i en veteranbil.

- Det har været en dejlig, men våd oplevelse, lød det fra kronprinsesse Mary.

Lillebæltsbroen er 1,7 kilometer lang og blev indviet den 21. oktober 1970. Se flere glimt fra jubilæet her.

Du kan se flere glimt fra kongefamiliens møder med syd- og sønderjyderne i 2020 i TV SYD-programmet  'Vores 2020' , som du finder på tvsyd.dk/play.