Oversigt

Det skal der nu ske med storkeungen fra Smedager

Lørdag formiddag blev fem til fire.

Lidt efter klokken 11 kunne man langsomt ane en lift, der bevægede sig ind i billedrammen på den tv-transmitterede storkerede i Smedager. Kort tid efter var der en stork mindre i reden.

Den ene af storkeparret Connie og Thorkilds fem unger lider af det, som Mogens Lange fra storkene.dk kalder for "englevinger".

Her kan man se ungens vinge. Videoen er fra fredag.

Eksperterne fra storkene.dk vurderede, at storken ikke ville kunne flyve fra reden, når den tid kommer i sensommeren. Derfor besluttede de, at storkeungen skulle hentes og bringes til et plejecenter syd for den dansk-tyske grænse i byen Erfde.

Valget er faldet på det sted, fordi de i forvejen har fem storkeunger med præcis samme udfordring. 

Ungen fra Smedagers ene vinge er ifølge storkeekspert Mogens Lange vokset for hurtigt.

- Den er blevet for tung til, at senerne kunne følge med. Fordi de ikke kan følge med, så er de ikke stærke nok til at holde vingen på plads, siger han.

Derfor skal Smedagerstorkens vinge nu "tapes op" i fire uger. På den måde får senerne og muskulaturen en chance for at følge med. Herefter vil tapen blive fjernet, og så vil man vurdere storkens tilstand. 

En ting står dog fast. Storkeungen kommer ikke tilbage til reden i Smedager - medmindre den vender tilbage som voksen. 

Hvis alt er gået, som storkeeksperterne håber efter de fire uger, så skal den herefter begynde at gøre sig nogle erfaringer med at flyve sammen med de andre storkeunger på plejecentret.

- Når det begynder at blive træksæson (august, september red.) og alle storke skal sydpå, så bliver de sluppet fri, fortæller Mogens Lange.

Ifølge Mogens Lange vil der ikke komme nogen efterfølgende reaktion hos de andre storke i Smedager-reden efter "tabet" af et familiemedlem. Hverken hos forældrene eller de fire søskende.

- Der kommer ikke nogen notits af det overhovedet. De andre får bare lidt mere mad nu, siger han.