Er du også coronatræt? Her er syv aktiviteter, der kan fjerne tankerne fra corona

TV SYD har lagt de små grå i blød for at finde på oplevelser, der kan lyse op i coronavintermørket.

Vi arbejder hjemme og vi må ikke møde andre end de allernærmeste. Det er koldt og fugtigt uden for, og hvis man endelig får den tunge vinterkrop op af sofaen, så er skovstierne så propfyldte, at det ikke er til at sparke sig frem eller i det mindste holde to meters afstand. 

Her er nogle ideer til projekter, som ikke er så overrendte og som kan sprede lidt lys i mørket.

1. Tag på fotosafari i Tønder

Safari handler om at skyde noget - om det så kun er med telefon eller kamera. Kerstin Wolf fra Tønder har lavet en safari med halvtreds opgaver. Så kan tondringer og alle andre konkurrere om at finde de motiver, der er nævnt i opgaverne. En kampvogn, en grøn dør og alt muligt andet. Billederne kan man sammenligne på nettet og se, hvem der klarede opgaverne bedst. Der er også forslag til points efter sværhedsgrad.

- Vi bor jo i en smuk og dejlig by, og jeg ville bare forsøge at få folk ud i den, fortæller Kerstin Wolf.

Find det på Facebookgruppen 'Facebook Tønder'.

2. Gå på Kongeåstien

Kongeåstien er en af de nyere vandreruter i Danmark. Ruten er 67 kilometer lang og går fra Kongeåslusen i Vest til Fårkrog i øst. Der er del-etaper og rundture på ruten. Der er borde og bænke og adgang til vand langs ruten, men fordi den går henover privat grund, er det ikke tilladt at have hund med. Det er en trampesti, så det er ikke tilladt at cykle.

Da der sine steder er fugtigt, anbefales det at gå i gummistøvler eller vandtætte vandrestøvler. Og tiden med store kort, der blafrer i vinden og ikke er til at lægge sammen, er jo længst forbi. Der er en app, der viser hele ruten, lige til at hente på www.kongeaastien.dk.

3. Læs 'Pesten' af Albert Camus

Det er næsten en kliche at foreslå at læse den franske forfatter Albert Camus' roman fra 1947, men vi gør det nu alligevel. Siden coronaen begyndte at brede sig, har bogen 'Pesten' været på top ti over de mest læste bøger flere steder i verden.

Pesten handler om et udbrud af den gode gammeldags byldepest, der har plaget verden i flere ombæringer. Pesten bryder ud i en travl handelsby i Algeriet, der dengang var en fransk koloni. Først dør rotterne, og så begynder indbyggerne at dø, og byen kommer i lockdown, selvom det ord næppe var udbredt dengang - ikke som i dag. Selvom Camus var så fransk som pastis og camembert og filosof til al overflod, er 'Pesten' meget let at læse, og det er mere end let at genkende mange af de følelser og reaktioner, der kommer i spil, når ens liv bliver begrænset og fyldt med frygt og bekymring.

Pesten kan fås som bog, nyoversat i 2012, som e-bog og som lydbog. Den kan også lånes på e-reolen.

4. Prøv online romsmagning

Ølsmagning, vinsmagning, ginsmagning er jo et kendt koncept. En større gruppe af blandet køn mødes for at høre på en mand (for det meste), der fortæller onkelvittigheder, mens han præsenterer sine foretrukne drikkevarer. Nu kan man gøre det online.

Romhatten.dk siger selv, at de var de første til at præsentere online smagning i Danmark. Det var helt tilbage i 2017, hvor vi endnu var var lykkeligt uvidende om corona. Dengang var det for at give folk, der bor langt uden for de store byer, en mulighed for at være med.

- Det er ikke helt det samme, især ikke for mig, når jeg ikke kan se deltagerne. Men hvis man sidder derhjemme med en ven eller to, kan det være ganske hyggeligt, fortæller Mads Heitmann fra Romhatten.dk.

Der er rigtigt mange af den slags tilbud, og de bliver også hurtigt udsolgt. Romhatten.dk er på vej med endnu et arrangement, og man skal nok holde sig til, hvis man vil med. Ideen er, at man melder sig til, betaler, og så sender arrangøren smagsprøverne coronasikkert. Så kan man sætte sig i sin egen sofa og høre eksperten, onkelvittighederne og det hele.

5. Begynd at strikke

Hvis man ikke allerede er igang, så er det også en mulighed at begynde at strikke. Strikning har været stort i flere år nu med 20.000 kvinder, der invaderer Fanø for at dyrke deres passion for uld, når der altså ikke er corona.

Og det er billigt at komme i gang. Vi har spurgt Danmarks strikkeguru nummer et, Christel Seyfarth fra Fanø:

- Det koster fra nul kroner, hvis man starter med nogle rester, og til tusind kroner, hvis man skal have det dyreste design og det lækreste garn, fortæller Christel Seyfarth.

Når man har valgt sit garn, kan man gå direkte til Youtube og finde en strikkeinstruktion, der er til at forstå. Der er mange unge kvinder, der har lært at strikke på Youtube. Christel Seyfarth har et godt råd:

- Jo tykkere garn og pinde man har, jo hurtigere kommer man fremad og får den succesoplevelse at se noget færdigt.

Og det er ikke kun for kvinder.

- Vi har strikkekurser for mænd, og flere og flere unge mænd begynder at strikke, fortæller Christer Seyfarth, der også er tricoteusen bag Fanø Strikkefestival.

6. Ta' med ud og fisk'

Flere er begyndt at lystfiske under corona-pandemien. Det skrev TV SYD om allerede tilbage i maj.

Og det er der måske en grund til. For måske kan den friske luft og forbindelsen til naturen være en god måde at skabe lidt adspredelse på. Netop lystfiskeri er omdrejningspunktet for den nye hjemmeside Fishing in Denmark, som Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri har lanceret, og som bliver drevet af Assens Kommune. Den giver inspiration til nye fiskeoplevelser.

En anden god hjemmeside er Fluefiskersiden.dk, der giver inspiration til gode fiskepladser fra Horsens i Nord til "Sølvkysten" ved Aabenraa Fjord i syd.

7. Ryd op i dit l...

Og når du nu har strikket og hørt Camus's 'Pesten' som lydbog imens, kunne du jo passende gå i kælderen og/eller garagen og få ryddet op i al det gamle skrammel, som du alligevel aldrig får brug for, selvom det er nok så anvendeligt til 1000 ting.

Og der er ingen undskyldninger for at lade være. Genbrugspladserne er nemlig stadig åbne - ikke som i foråret, hvor de var lukkede i halvanden måned. Det medførte så også en veritabel skrald-tsunami, da de åbnede igen i slutningen af april sidste år.

God fornøjelse! Husk det bliver godt igen.